Forum Papużki
Forum Dyskusyjne
miłośników wszystkich ptaków
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
17 Maj, 2012, 01:42
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:
Szukanie zaawansowane
Forum Papużki
O falistych papużkach
Wszystko o falistych papużkach
Choróbska
Nie jest dobrze
« poprzedni
następny »
Strony:
1
[
2
]
3
Wszystkie
Autor
Wątek: Nie jest dobrze (Przeczytany 764 razy)
zuzel
Jr. Admin
15.!@!
25 lat
Od: 10 Lis, 2003, 13:27
Ptaki: papużki faliste - ilość zmienna
Odp: Nie jest dobrze
«
Odpowiedz #15 :
09 Lut, 2012, 00:45 »
falkom podaje się 2x: 1 kropla na skórę na karku lub pod skrzydło (ważne żeby na skórę a nie na pióra) i powtórzyć po 2 tygodniach
www.faliste.papuzki.webd.pl
- zapraszam do zwiedzania mojej hodowli
wiedzmin777
1. *
Od: 06 Lut, 2012, 22:21
«
Odpowiedz #16 :
24 Lut, 2012, 13:44 »
Witajcie ponownie...
Przez te dwa tygodnie starałem się dzwonić do weterynarzy z okolic Jeleniej, ale także do tych z listy od @haaszek, w tym do Piaseckiego, ale nikt nie chce pomóc, chyba że przyjadę "od godziny xx do xx od poniedziałku do piątku". No i oczywiście pieniążki...
Ehh szkoda ptaka... Podzwonię jeszcze, może ktoś pomoże.
rozi
Sponsor
11. !#!#
54 lat
Od: 04 Lut, 2007, 12:11
Ptaki: Grażynka
«
Odpowiedz #17 :
24 Lut, 2012, 14:01 »
A wysłałeś mail do któregoś specjalisty? Czasem przez telefon trudno jest opowiedzieć wszystko porządnie i po kolei.
Rudzielec
5. *****
Od: 14 Wrz, 2010, 18:08
«
Odpowiedz #18 :
24 Lut, 2012, 16:05 »
Co mówili Piasecki i Ledwoń? Coś podejrzewali? Mówiłeś, że daleko mieszkasz i nie możesz dojechać?
"No i oczywiście pieniążki..." Byłoby co najmniej dziwne jakby nie chcieli pieniędzy za swoją pracę. Ale z tym się zawsze można dogadać.
haaszek
Jr. Admin
20. !@!@!@!@!@!@!
53 lat
Od: 15 Lis, 2003, 15:55
Ptaki: Buka i Mandej - papużki faliste
«
Odpowiedz #19 :
24 Lut, 2012, 20:04 »
@ wiedzmin777
, podałeś Ivermektynę tak jak pisała Zuzlel?
Dziwnym zbiegiem okoliczności w czasie kiedy założyłeś wątek moje papużki zachorowały właśnie na sternostomatozę. A przynajmniej takie miały objawy - zmieniony, przytłumiony głos, żężenie, dziwne przełykanie co chwilę. Najpierw jedna papużka, Booka, a po tygodniu Mandej.
Booka kichała-kaszlała (to takie dziwne prychanie) wiele razy w ciągu dnia.
Podejrzewam, że przyniosła to albo z hodowli, gdzie chyba są też kanarki, albo ze sklepu (gdzie klatka z kanarkami stała nad klatką z papużkami), albo niedokładnie umyłam klatkę po Nówce, albo niedokładnie umylam gałązki dla ptaków (i wtedy choroba przyszłaby od dzikich ptaków).
Podałam obu ptakom po kropli na kark, przede mną jeszcze druga dawka, ale już po kilku dniach najpierw Mandej, a potem Booka przestały kichać, przełykać i odzyskały normalny głos.
Ivermektnę dostałam bez problemu u weterynarza. Tylko trzeba uważać, ciężko zaaplikować kroplę ze strzykawki bo płyn jest oleisty i "wystrzeliwuje" po naiśnięciu tłoka.
i
YouTube z widokiem na Piórnik
rozi
Sponsor
11. !#!#
54 lat
Od: 04 Lut, 2007, 12:11
Ptaki: Grażynka
«
Odpowiedz #20 :
24 Lut, 2012, 21:06 »
Lepiej mieć pipetkę z gumką.
agha
1. *
Od: 25 Lis, 2010, 21:10
«
Odpowiedz #21 :
24 Lut, 2012, 22:53 »
Witam. Czytam wszystkie wypowiedzi i chciałam do nich dodać, że jeśli weterynarz podejrzewa sternostomatozę, to najłatwiej zrobić badanie kupki ptaszka - 1 dzień i wiadomo czy to właściwa diagnoza (koszt to ok. 20 zł). Wg mnie bez sensu jest podawać Ivermektnę bez pewności, że to pasożyty. Żeby mieć większą pewność lepiej dwukrotnie wykonać badanie. Zaleta jest taka , że nie trzeba zabierać papużki do weterynarza - co w przypadku chorego ptaszka nie jest wskazane. W takim przypadku najlepiej udać się do weterynarza samemu i opisać objawy, wówczas za taką konsultację wet nie pobiera opłaty. Tutaj jest link z lecznicami, w których leczy się ptaki:
http://www.papugi.resnet.pl/menu/lekarze.htm
. Może ktoś będzie znał się na papużkach falistych.
W przypadku bardzo podobnych objawów (czyli oddychanie całym ciałkiem, otwarty dziobek, "klikanie") trzech weterynarzy, z którymi rozmawiałam zaleciło stosowanie enrofloksacyny, o której pisałeś - wszyscy zgodnie twierdzili, że to najlepszy antybiotyk. na wzmocnienie ptaszka można podawać mu vibovit bobas - 1/4 saszetki do poidełka z wodą i tak przez 4 kolejne dni. Trzymam kciuki, żeby Twoja papużka wróciła do zdrowia!!!
haaszek
Jr. Admin
20. !@!@!@!@!@!@!
53 lat
«
Odpowiedz #22 :
24 Lut, 2012, 23:45 »
@ agha
, widać, że nie przeczytałas wątka.
Sternostomatoza jest wywołana przez pasożyta żyjącego w tchawicy, nie w przewodzie pokarmowym więc badanie kupek nic nie da.
Spis lekarzy został podany - nie ma w okolicy specjalisty a nikt nie chce udzielić porady przez telefon.
Enrofloksacyna BYŁA już stosowana - bez rezultatu.
i
agha
1. *
Od: 25 Lis, 2010, 21:10
«
Odpowiedz #23 :
25 Lut, 2012, 22:52 »
Chciałam dodać komentarz, który by rzucił nowe światło na sprawę, gdyż ostatnie wypowiedzi wskazują tylko na sternostomatozę, a nie zauważyłam żeby autor wątku wskazał, że jakiś lekarz ją zdiagnozował - w takim wypadku czy jest bezpiecznie podawanie Ivermektny osłabionej papużce?
Przepraszam, jeśli wprowadziłam w błąd - natomiast informację o sposobie zdiagnozowania za pomocą badań otrzymałam od dwóch niezależnych weterynarzy.
Kaśka
Jr. Admin
20. !@!@!@!@!@!@!
49 lat
Od: 04 Sty, 2004, 19:41
Ptaki: 3 z,11 aw, 2ao, 1k, 2falki, 3nimfy,
«
Odpowiedz #24 :
25 Lut, 2012, 23:15 »
Podanie lekarstwa w tym konkretnym przypadku wydaje mi się mniej szkodliwe niż nie podanie.
Już dawno bym to zrobiła a nie czekała na nie wiem co.
Zwierzęta nie lubią pośpiechu.
Bóg dał ptakom skrzydła żeby mogły fruwać a nie siedzieć w ciasnych klatkach.
haaszek
Jr. Admin
20. !@!@!@!@!@!@!
53 lat
«
Odpowiedz #25 :
25 Lut, 2012, 23:32 »
@ wiedzmin777
, jakie ptak ma teraz objawy?
Napisz maila do Salvetu, zapytaj, czy objawy mogą wskazywać na sternostomatozę. Bo jakos nie wyobrażam sobie diagnozowania tak, jak opisuje dr Kruszewicz - czyli po zwilżeniu szyi pod światło obserwować tchawicę. Trzeba mieć wprawę, żeby zobaczyć roztocze o wielkości 0,2-0,4 mm.
Pisze również, że w diagnozie różnicowej należy wykluczyć inwazję innych roztoczy (a tych raczej nie leczy się antybiotykiem) oraz zapalenie płuc na tle bateryjnych (ptak miał podany antybiotyk, Enrofolksacynę, bez widocznego rezultatu).
Oczysiście, jestem zdania, że leczenie powinien przeprowadzić lekarz, ale jak widać nie zawsze jest to mozliwe.
Co do Ivermektyny, to ta, która jest dostępna jest w za dużym stęzeniu, powinna byc rozpuszczona w glikolu propylenowym (podaję za Kruszewiczem). To powinien umieć przygotowac także zwykły weterynarz. I trzeba z nim przedyskutować możliwość tej własnie choroby. Ja przed rozpoczęciem leczenia rozmawiałam z dwoma, przyznającymi sie do tego, ze ptaków nie leczą. Ale potwierdzili moje przypuszczenia.
«
Ostatnia zmiana: 25 Lut, 2012, 23:53 wysłane przez haaszek
»
i
wiedzmin777
1. *
Od: 06 Lut, 2012, 22:21
«
Odpowiedz #26 :
26 Lut, 2012, 15:58 »
Ale się porobiło...
Objawy teraz są takie, że po pierwsze papuga strasznie słaba, nie ćwierka, bardzo szybko oddycha, około 3-4x szybciej niż zdrowa, śpi na obu nogach.
Do tego już bardzo długo wyskubuje sobie regularnie piórka spod odbytu, ma już wygryzione z 1.5 - 2 cm (średnicy).
Kilka razy dziennie schodzi na dół, na piasek i spożywa go w dużych ilościach.
Konsystencja kup jest dziwna, bo kupy się kleją do wszystkiego, są miękkie, rozmokłe.
Apetyt papug ma normalny.
Nie podawałem żadnego lekarstwa, odkąd parę dni od napisania tego wątku odradzono mi podawania ENCORTONU.
Enrofloksacyna była podawana w początkowej fazie choroby, ale tylko przez 5 dni, co prawda pomogła. Już dawno jej nie podaję.
Stosowałem witaminki w strzykawce przez 2 tygodnie do poidełka, ale już się skończyły.
Zmieniłem z 3-4 tyodnie temu pokarm na ten firmy Animals "proso witaminizowane", ale widzę że "pokarm podstawowy" bardziej lubi, a szczególnie podłużne ziarenka.
Czytam Wasze wypowiedzi i takie mnie przemyślenia nachodzą dziwne, bo w sumie (ale to było 6miesięcy albo i dawniej temu) poucinałem z jakiejś jabłonki kilka gałązek, które umyłem w wodzie i jeszcze mydłem i jeszcze bardzo dokładnie przepłukałem wodą. No ale do rzeczy, myślę sobie czy tam na gałązkach mogły by się znajdować te całe pajęczaki od sternostomatozy, no ale czemu po takim czasie...
Obserwowałem ptaka przez ponad dwie godziny i się zastanawiam, (jeżeli już jest to ta cała sternostomatoza) czy papug może tyle piasku wcina żeby przeczyścić sobie układ pokarmowy, bo
1.Wyksztusza dziobem pajęczaki i możliwe że ich jajka,
2.Ale trochę z nich zostaje na dziobie i przedostaje się z pokarmem,
3.Papug czuje że coś nie jest ok w żołądku i je próbuje wydalić
4.Stąd te zmienione kupy i apetyt na piasek.
Dodam jeszcze że próbowałem porównać którąś z listy chorób z któregoś poprzedniego postu, ale żadna jednoznacznie nie pasuje.
Tylko dla wytrwałych:
Nie chcę wyjść na zrzędę, lub znowu na błagającego o pomoc, ale szczerze mówiąc to uświadomiłem sobie z tydzień temu że straciłem nadzieję na pomoc papugowi. Po przeczytaniu jeszcze raz całego wątku myslę sobie że chyba da się coś jednak zrobić, bo jak papug jeszcze jakoś sobie radzi i jest młody i silny to trochę biegania po weterynarzach, parę maili i zawracania ludzom czterech liter, pieniążków i może wyjdzie z tego ; )
PS
Z tym weterynarzem chodziło mi o to że gdy zadzwoniłem do P. Piaseckiego, grzecznie spytałem czy mogę prosić o poradę, pomoc czy coś w ten deseń. Opisuję problem i mówię że w Jeleniej nie ma specjalistów, no i PANI z którą rozmawiałem , przerwała mi i oznajmiła w nieartykułowany sposób że otwarte od poniedziałku do piątku i tak dalej... Wynika więc z tego że płać to ci pomożemy. O to mi chodziło.
PS #2
Już sobie zaplanowalłem że pójdę w poniedziałek do weta z Jeleniej i może przebada kupkę, można prześwietlenie zrobić. O innych badaniach na papudze falistej nie wiem i boję się myśleć.
Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie, sugestie i pomoc.
haaszek
Jr. Admin
20. !@!@!@!@!@!@!
53 lat
«
Odpowiedz #27 :
26 Lut, 2012, 16:20 »
Zabierz całkiem piasek. Ptak nie powinien go tyle jeść. Połóż czysty ręcznik papierowy żeby obserwować odchody. Umyj papudze okolice kloaki, może ją piec i swędzieć i od tego się skubie. Jaki kolor mają odchody?
Zamiast "karmy podstawowej" (a na pewno nie Animals) dawaj papużce proso senegalskie. I może gotowany bez soli ryż.
Jeśli ptaszek nie kicha, nie kaszle i nie przełyka co chwilę to nie jest to sternostomatoza. Trzeba szukac dalej.
i
Kaśka
Jr. Admin
20. !@!@!@!@!@!@!
49 lat
Od: 04 Sty, 2004, 19:41
Ptaki: 3 z,11 aw, 2ao, 1k, 2falki, 3nimfy,
«
Odpowiedz #28 :
26 Lut, 2012, 17:35 »
To samiec czy samica?
Jeżeli papug zjada piasek to musi go do czegoś potrzebować. Nie zabierałabym go, raczej dołożyłabym kamień mineralny.
Nie wykluczyłabym pasożytów i to nie tylko sterno...
Zwierzęta nie lubią pośpiechu.
Bóg dał ptakom skrzydła żeby mogły fruwać a nie siedzieć w ciasnych klatkach.
Rudzielec
5. *****
Od: 14 Wrz, 2010, 18:08
«
Odpowiedz #29 :
26 Lut, 2012, 18:36 »
Byś zamienił tą karmę na lepszą (Vitakraft, Versele Laga, Deli Nature). Przedtem też jadł karmę kiepskiej firmy? Bo możliwe jest w takim razie, że ziarno było zakażone i może mieć aspergilozę (ale to tylko gdybanie).
W klatce ma dostęp do sepii, czy kamienia mineralnego? Tak się zastanawiam dlaczego aż tyle piasku wcina... Ja bym zabrała ten piasek, żeby się papug nim nie zatkał.
Może daj wyraźne zdjęcia tych kup.
Pewnie dzwoniłeś na stacjonarny i pewnie jest to tel. do recepcji :/ Lepiej zadzwonić na komórkę do dr Piaseckiego, czy dr Ledwoń. Ja dzwoniłam bezpośrednio do niego i za każdym razem mi pomagał, tylko trzeba było dokładnie wszystko opisać. Acha - Piasecki mówił mi, że nie odpisuje na maile.
Strony:
1
[
2
]
3
Wszystkie
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
Sondy.
=> S_O_N_D_Y
O falistych papużkach
=> Wszystko o falistych papużkach
===> Żywienie papużek falistych
===> Oswajanie papużek
===> Rozmnażanie, pisklęta...
===> Mutacje papużek falistych
===> Choróbska
===> Akcesoria
=> Szukam: papużki; oddam papużki ...
Inne papugi
=> O innych papugach
===> Nimfy
===> Senegalki
===> Nierozłączki
===> Aleksandretty i rozelle
===> Ogłoszenia
=> Międzygatunkowe kontakty
Zeberki; mewki; drobne ptaki egzotyczne
=> Zeberki, mewki, inne egzotyczne prostodzioby
===> Żywienie
===> Rozmnażanie
===> Mutacje zeberek
===> Choroby, problemy
===> Akcesoria dla zeberek
=> Ogłoszenia - (mewki, zeberki, inne prostodzioby)
Kanarki i inne ptaki
=> Kanarki
=> O wszystkich ptakach
You Tube, Wrzuta, inne ciekawe linki audio-wideo
=> Linki do ciekawych filmików z ptakami
Spis ptaków na forum
=> Spis ptaków na forum
Atlas roślin jadalnych oraz szkodliwych i trujących (dla naszych ptaków)
=>
Rośliny jadalne, pożyteczne
=>
Rośliny trujące, szkodliwe - dziko rosnące
=>
Rośliny trujące, szkodliwe - szklarniowe i doniczkowe
Zioła a ptaki
=> Zioła, chwasty a ptaki
My i nasze zwierzątka.
=> My i nasze zwierzęta
===> Pochwal się osiągnięciami
Wszystkie zwięrzęta
=> Weterynarze, lecznice, sklepy
=> O zwierzętach - ogólnie
=> Wszystko co kocha wodę
=> Zwierzątka lądowe
=> Zwierzęta w mediach.
.:! Groch z kapustą !:.
=> Różne różności
===> Szkoła
===> Nasze hobby
===> Nasza twórczość.
===> Humor
Net, komp, i temu podobne
=> Net, komp, i temu podobne
Sprawy dotyczące forum
=> Kalendarz
Ładowanie...
REKLAMA:
Papużka falista, o papużce falistej, dla papużki falistej
•
JCB części, CAT Caterpillar części, hydraulika siłowa.
•
sprzątanie, grobów, opieka nad grobami, mycie okien, szyb, przeszkleń
•
noclegi, pokoje, hotel tarnowskie góry, sala bankietowa, konferencyjna
•
Skanowanie slajdów, negatywów, przegrywanie filmów VHS na DVD, montaż filmów reklamowych
•
obróbka skrawaniem automaty tokarskie detale toczone
•
Producent linek, linka gazu, sprzęgła, hamulca, zmiany biegów
•
linka, linki samochodowe, dla motoryzacji maszyn budowlanych, rolniczych
•
Hurtownia zabawek Elf, zabawki hurt, sprzedaż hurtowa, dystrybucja
•
mycie okien, malowanie dachów hal produkcyjnych czyszczenie, sprzątanie
•
Części zamienne do maszyn budowlanych JCB, koparki JCB