Forum Papużki

Forum Dyskusyjne
miłośników wszystkich ptaków

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
17 Maj, 2012, 01:42

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
* Strona główna Album Pomoc Szukaj Kalendarz Links Zaloguj się Rejestracja
+  Forum Papużki
|-+  O falistych papużkach
| |-+  Wszystko o falistych papużkach
| | |-+  Choróbska
| | | |-+  Nie jest dobrze
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek. « poprzedni następny »
Strony: [1] 2 3  Wszystkie Do dołu Drukuj
Autor Wątek: Nie jest dobrze  (Przeczytany 764 razy)
Offline wiedzmin777
1. *
*
Od: 06 Lut, 2012, 22:21

Quote Author
« : 06 Lut, 2012, 23:15 »

Witam, mam trzy i pół letnią papużkę falistą, zielony samczyk. Około miesiąca temu zaczęły się z nim problemy. Jako że pozwalałem mu zawsze latać po pokoju, zdziwił mnie właśnie wtedy widok jego chodzącego po podłodze. Pomyślałem że to jakaś nowa zabawa, albo sfrunął sobie poobgryzać dywan. Niestety zignorowałem to i po paru dniach znów zobaczyłem ten widok. Zaniepokoiło mnie to i zauwazyłem że nie ma siły wrócić do klatki, a nigdy nie miał problemu z czymś tak oczywistym jak latanie... Następne 3 dni później zauważyłem że wygryzł sobie piórka z pupy i co chwilę się tam drapie. Codziennie go doglądałem , w nadziei że to przejdzie, ale około tygodnia od pierwszego niefortunnego lotu zabrałem go do weterynarza. Został przepisany antybiotyk, papudze to trochę pomogło, papug zaczął trochę ćwierkać ale znowu pojawiło się świszczenie z papuzich "płuc". Poszedłem do innego weterynarza. Po pierwsze udało mu się odczepić sporych wielkości zlepek kup z paru dni i przepisał mi Encorton, niby steryd o działaniu przeciwzapaleniowym na układ oddechowy.
Dochodząc do sedna, teraz po tygodniu stosowania lekarstwa w odpowiednich dawkach i tak dalej, stwierdzam że papuga ma sie tak samo źle.
Weterynarz stwierdził że jeżeli papuga zgodnie z prawdą je normalnie, pije także normalnie, może być to wiele chorób ale jego wybór padłby najpewniej na jakieś pasożyty ukł. oddechowego.
Na razie radził aby poczekać, ale ja widzę że papużka wymaga pomocy.
Nie wiem co robić, a przewaliłem już cały internet o papużkach...
Teraz jak popatrzę na papugę widzę wychudzonego, sennego ptaszka, który z trudem oddycha i aż skrzydełka mu się ruszają, ogon także. Widzę że on ledwo oddycha. Po wsłuchaniu się w tą jego próbę zostania przy życiu stwierdzam coś jakby świst i coś jakby "chrupanie" wydobywające się z ptaszka. Dodam jescze że ma siny dzióbek.
Proszę o pomoc, bo juz nie wiem gdzie mam się zwrócić.

P.S
Czy może mu pomóc zwilżenie powietrza?
Mam kominek który przy otwieraniu może wyrzucać z siebie pył który jeszce osusza powietrze. (papużek jest na innym piętrze niż kominek więc nie jest bez pośrednio narażony).
Offline haaszek
Jr. Admin
20. !@!@!@!@!@!@!
*
Kobieta 53 lat
Od: 15 Lis, 2003, 15:55

Ptaki: Buka i Mandej - papużki faliste

Quote Author
« Odpowiedz #1 : 07 Lut, 2012, 00:00 »

Siny dziobek wskazuje na problemy z układem krążenia. Na pewno nawilżenie powietrza pomoże papużce w oddychaniu.
Nie piszesz, skąd jesteś, może moglibyśmy ci poradzić jakiegoś innego lekarza.

Piszesz, że ptaszek lata swobodnie - może zjadł coś, co mu zaszkodziło, mogła to być jakas roślina powodujaca biegunkę, problemy oddechowe i zaburzenia układu krążenia.
Posted on: 2012-02-06, 22:21:23
Przychodzi mi jeszcze do głowy aspergiloza - choroba powodowana przez grzyb obecny np na orzeszkach ziemnych czy spleśniałym ziarnie. Podanie antybiotyku nie skutkuje a raczej pogłębia chorobę.

Offline wiedzmin777
1. *
*

Quote Author
« Odpowiedz #2 : 07 Lut, 2012, 00:38 »

Jestem z Jeleniej Góry. Zmieniam w klatce piasek co tydzień. Myślę że to wystarczająco często. Klatkę myję raz na dwa tygodnie i przy okazji zalewam wrzątkiem poidełko i karmniki. Patyczki i żerdki czy jak się to nazywa, czyszczę wtedy przy okazji z kup.

Jak więc nawilżyć powietrze w klatce?
Papug zazwyczaj przemieszczał się po klatce i w środku, robiąc z 20-40 lotów w ciągu dnia, z klatki na przeciwległe drzwi i z powrotem. Wydaje mi się że nie zdarzyło się aby zjadł coś spoza karmnika. Na kwiatkach nie siadał. W sumie mam tylko dwa kaktusy, więc nie miał szans na zjedzenie nawet kawałka.

Papug cicho poświstuje, zauważyłem że jest możliwe iż oddycha dziobem a nie woskówką czy jak to się nazywa, chociaż może się mylę, ale jego dziób się nie domyka, a nawet więcej - pracuje w rytm oddechów.
Bardzo mnie niepokoi że przy oddechu rusza się całe ciało.

Ehh, nie wiem co z biedactwem zrobić...
Offline haaszek
Jr. Admin
20. !@!@!@!@!@!@!
*
Kobieta 53 lat

Quote Author
« Odpowiedz #3 : 07 Lut, 2012, 00:58 »

Jesli chodzi o aspergiliozę to nie kwestia higieny a zakażenia ziarna czy orzeszków w produkcji, hurtowni, sklepie. http://www.papugi.resnet.pl/menu/lekarze.htm tu masz spis lekarzy, może znajdziesz kogos w swojej okolicy. Ja radziła bym ci jeszcze zadzwonić do dr Ledwoń z SGGW w Warszawie http://papuzki.webd.pl/forum/index.php/topic,4204.0.html lub z dr Piaseckim z Wrocławia i opisała objawy. Oczywiście, przez telefon nie wyleczą ale może będą mieć jakies sugestie dla twojego weta, jakie badania wykonać lub co zastosować.
« Ostatnia zmiana: 07 Lut, 2012, 01:02 wysłane przez haaszek » Zapisane

Offline Serafina
1. *
*
Kobieta 25 lat
Od: 30 Wrz, 2011, 11:23

Ptaki: Papużki faliste: Midori i Daisy Nimfy:Aido i Yuki

Quote Author
« Odpowiedz #4 : 07 Lut, 2012, 10:07 »

Encorton to lek przepisywany przy objawach alergicznych zazwyczaj psom oraz rzadziej kotom. Jednak docelowo stosowany u ludzi. Zmień weta bo z tego co tu czytam to papużka nie przejawia takowych objawów. Faktycznie może chodzić o jakiegoś grzyba albo jakiegoś typu chorobę dróg oddechowych. Świszczenie u zwierząt świadczy zwykle o zapaleniu oskrzelików lub płuc.
Offline Rudzielec
5. *****
*
Kobieta Skąd: mazowieckie
Od: 14 Wrz, 2010, 18:08

Quote Author
« Odpowiedz #5 : 07 Lut, 2012, 11:41 »

Normalnie ćwierka, czy ma z tym problemy?
Masz możliwość zrobienia rtg? Duże zmiany powinny być widoczne na zdjęciu.
Pasożyty mogą być jeśli papug jest z woliery zewnętrznej albo miał kontakt z innymi ptakami (np. wróblami na balkonie). Jeśli nie, to jest b. mało prawdopodobne że ma pasożyty.
Może to być nowotwór, aspergiloza, ostre zapalenie albo równie dobrze coś innego. Leki na aspergilozę nie są obojętne dla organizmu papużki :/ Tak jak napisała Haaszek - najlepiej zadzwonić do dr Ledwoń lub dr Piaseckiego (i powiedzieć też o tym sinym dziobku).
Offline zuzel
Jr. Admin
15.!@!
*
Kobieta 25 lat
Od: 10 Lis, 2003, 13:27

Ptaki: papużki faliste - ilość zmienna

Quote Author
« Odpowiedz #6 : 07 Lut, 2012, 12:10 »

Aspergiloza u ptaków wylatanych i w domowych warunkach zdarza się sporadycznie, nie ma co doszukiwać się jej w każdym przypadku duszności.

Jeśli papuga dostawała tylko steryd to pewne jest, że jeśli u papużki była choroba układu oddechowego to rozwinęła się ona teraz do tego stopnia, że ptak ma niewielkie szanse przeżycia - niestety trzeba to brać pod uwagę.
Steryd hamuje stan zapalny, hamuje gojenie. Powoduje to rozwój drobnoustrojów jeśli jakieś tam byly. Steryd podaje się w silnych stanach zapalnych pod osłoną antybiotyku - antybiotyk zabija bakterie, a steryd zmniejsza naadmierny stan zapalny zagrażający życiu i organizm ma szansę walczyć.

Papużka ma 3,5 roku, wyskubuje pióra z okolic kloaki - wg mnie to oznaka że coś tam się dzieje niedobrego. Coś z przewodem pokarmowym, może być też biegunka - jeśli kupki się przyklejają do piór.
W tym wieku ja stawiam na nowotwór. Nowotwór uciska na narządy wewnętrzne powodując utrudnienie wypróżniania, problemy z oddychaniem. Przy duszności dochodzi do niedotlenienia i zasinienia dzioba.
Jeśli się mylę i jest to jakaś choroba bakteryjna - to pomóc może tylko silny antybiotyk o szerokim spektrum działania. Moze to być też megabakteria - powiązana z osłabieniem. Jeśli papużka jest sama od 3 lat to mogła mieć utajoną moegabakteriozę ale pojawienie się objawów musiałoby być spowodowane osłabieniem - jakąś drugą chorobą.

Ponieważ podejrzewam, że papużka jest samotna - nie widzę tu jednak dużych szans na choroby zakaźne dla tego stawiam na nowotwór. Mimo wszystko można spróbować podać antybiotyk, dużo lekkostrawnego jedzenia i MOŻE coś uda się zrobić

www.faliste.papuzki.webd.pl - zapraszam do zwiedzania mojej hodowli :)
Offline Rudzielec
5. *****
*

Quote Author
« Odpowiedz #7 : 07 Lut, 2012, 13:55 »

Może zmień piasek na dnie na czyste kartki papieru i pooglądaj jakie kupki robi, czy są jakoś zmienione, może jest tam niestrawione ziarno itp.
Offline Kaśka
Jr. Admin
20. !@!@!@!@!@!@!
*
Kobieta 49 lat
Od: 04 Sty, 2004, 19:41

Ptaki: 3 z,11 aw, 2ao, 1k, 2falki, 3nimfy,

Quote Author
« Odpowiedz #8 : 07 Lut, 2012, 22:11 »

A sternostomatoza? http://mojeptaki.info/archives/804

Tylko te kupy nie pasują

Zwierzęta nie lubią pośpiechu. [oj_nie]
Bóg dał ptakom skrzydła żeby mogły fruwać a nie siedzieć w ciasnych klatkach.
Offline Rudzielec
5. *****
*

Quote Author
« Odpowiedz #9 : 07 Lut, 2012, 23:01 »

Kaśka - dlatego zadałam pytanie czy ma normalny głos (choć to jest mało prawdopodobne).
Offline zuzel
Jr. Admin
15.!@!
*
Kobieta 25 lat

Quote Author
« Odpowiedz #10 : 07 Lut, 2012, 23:53 »

ale skąd ona by się wzięła u tej papużki? przecież to nie stado

Offline wiedzmin777
1. *
*

Quote Author
« Odpowiedz #11 : 08 Lut, 2012, 16:14 »

Bardzo dziękuję za zainteresowanie.

Objawy bardzo podobne do sternostomatozy, ale skąd to świństwo papug mógł załapać? Nie miał kontaktu z innymi ptakami.

Kaszel, kichanie, rzężenie, ptak wykazuje trudności w oddychaniu, otwiera i zamyka dziób, przy oddychaniu słychać świst, można usłyszeć charakterystyczne klikanie.
Dzwoniłem do weterynarza, a on powiedział że w Jeleniej nie ma ani jednego specjalisty i polecił mi wykonanie telefonu do specjalisty z wrocławia...

Poczytałem o tych pajęczakach z linku użytkownika @Kaśka, dziękuję... Niby wszystkie objawy się zgadzają ale skąd papug mógłby się tym zarazić?
Niepokoją mnie także jego kupki, są nie bardzo mokre ale (tutaj użyłbym słowa pomiędzy dosyć a trochę) bardziej mokre niż np 3miesiące temu.

Co do skażonego pokarmu, to prawda że mógłbym powiązać chorobę ptaka ze zmianą pokarmu która miała miejsce około miesiąc przed chorobą, ale jakoś nie chce mi się wierzyć że nie są takie fabryki kontrolowane przez sanepidy, certyfikowane i tak dalej.

Skończyłem podawanie encortonu.

Po głowie chodzi mi jeszcze jedna rzecz.
Gdy byłem u 1go weta, przepisał mi enrofloksacynę i powiedział że ma starczyć na 5 dni.
Nalewałem świeżej wody rano, poiłem nią ptaszka i zabierałem na 8-10 godzin, a po zmianie wody na przegotowaną o temp pokojowej dolewałem antybiotyku który znajdował się w strzykawce. Policzyłem przedziałki, ale po 4tym dniu zobaczyłem że powinno być 20% a było ponad 40, więc dałem piątego dnia dawkę która stanowiła resztę strzykawki i w sumie od wtedy papudze się poprawiło, ale dalej rozwolnienie i kupokleistość została, a objawy pajęczaków w płucach można powiedzieć że się nie zatrzymały.

Drogą dedukcji: podawanie antybiotyku przeleczyło ptaka z jakichś bakterii, ale nie zatrzymały albo może nawet rozwinęły rozwój sternostomatozy.
Teraz już sam nie wiem co to może być.

Rzeczą na jaką zwracam uwagę jest to że papug nie ćwierka i świszczy i coś mu pstryka w 'płucach'.
Ehh, zadzwonię dzisiaj do Wrocka, może tam ktoś poświęci mi trochę uwagi...
Zastanawia mnie to że papugi faliste są przecież dość popularnym zwierzątkiem, a tak niewielu wetów zna się na postępowaniu z tym gatunkiem...

Offline haaszek
Jr. Admin
20. !@!@!@!@!@!@!
*
Kobieta 53 lat

Quote Author
« Odpowiedz #12 : 08 Lut, 2012, 18:46 »

Zastanawia mnie to że papugi faliste są przecież dość popularnym zwierzątkiem, a tak niewielu wetów zna się na postępowaniu z tym gatunkiem...
Ale są tanie, ciągle jeszcze ludzie wolą kupic nową niż leczyc chorą...

Jesłi to sternostomatoza, to może pomóc podanie Ivermektyny (jak przy świerzbie, kropla na skórę), ale nie wiem czy ptak nie jest na to za słaby.
« Ostatnia zmiana: 08 Lut, 2012, 18:51 wysłane przez haaszek » Zapisane

Offline zuzel
Jr. Admin
15.!@!
*
Kobieta 25 lat

Quote Author
« Odpowiedz #13 : 08 Lut, 2012, 20:07 »

sternostoma jest duża - po zmoczeniu piór na szyji tak zeby było widać gardło, patrzysz na gardło z boku i podświetlasz garlo z drugiej strony - ponoć je widać, one są spore

Offline Kaśka
Jr. Admin
20. !@!@!@!@!@!@!
*
Kobieta 49 lat
Od: 04 Sty, 2004, 19:41

Ptaki: 3 z,11 aw, 2ao, 1k, 2falki, 3nimfy,

Quote Author
« Odpowiedz #14 : 08 Lut, 2012, 23:03 »

Sternostomatoza mogła się uaktywnić w czasie osłabienia papugi biegunką.

Myślę, że należałoby podać ivermektynę, jeżeli ten wet z Wrocławia nie powie, żeby nie dawać.
1 kropla (dla amadyn) między skrzydłami co 7 dni w trzech powtórzeniach.

Zwierzęta nie lubią pośpiechu. [oj_nie]
Bóg dał ptakom skrzydła żeby mogły fruwać a nie siedzieć w ciasnych klatkach.
Strony: [1] 2 3  Wszystkie Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.2 | SMF © 2005, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.094 sekund z 22 zapytaniami.

REKLAMA:
Papużka falista, o papużce falistej, dla papużki falistejJCB części, CAT Caterpillar części, hydraulika siłowa.sprzątanie, grobów, opieka nad grobami, mycie okien, szyb, przeszkleńnoclegi, pokoje, hotel tarnowskie góry, sala bankietowa, konferencyjnaSkanowanie slajdów, negatywów, przegrywanie filmów VHS na DVD, montaż filmów reklamowychobróbka skrawaniem automaty tokarskie detale toczoneProducent linek, linka gazu, sprzęgła, hamulca, zmiany biegówlinka, linki samochodowe, dla motoryzacji maszyn budowlanych, rolniczychHurtownia zabawek Elf, zabawki hurt, sprzedaż hurtowa, dystrybucjamycie okien, malowanie dachów hal produkcyjnych czyszczenie, sprzątanieCzęści zamienne do maszyn budowlanych JCB, koparki JCB