Forum Papużki

Forum Dyskusyjne
miłośników wszystkich ptaków

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
17 Maj, 2012, 01:39

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
* Strona główna Album Pomoc Szukaj Kalendarz Links Zaloguj się Rejestracja
+  Forum Papużki
|-+  Net, komp, i temu podobne
| |-+  Net, komp, i temu podobne
| | |-+  Język programowania
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek. « poprzedni następny »
Strony: [1] Do dołu Drukuj
Autor Wątek: Język programowania  (Przeczytany 164 razy)
Offline papuman
Ja tu tylko sprzątam...
4. ****
*
Mężczyzna 13 lat
Od: 13 Lis, 2007, 14:34

Ptaki: Już nic...

Quote Author
« : 26 Gru, 2011, 15:54 »

Witam. Bardzo chciałbym się nauczyć programować w jakimś języku. Znam już parę, Visual Basic, Pascal na poziomie podstawowym i HTML na wystarczającym  :p Więc z tych, które chciałbym poznać zostają:
-Java
-C++
Tutaj moje pytanie. Od którego zacząć? Mam fundusze na zakup książki do jakiegoś z tych języków, więc jeśli znacie dobre, to również możecie coś zaproponować.

Pozdrawiam, papuman :)

Offline Tk
Sponsor
5. *****
*
Mężczyzna 20 lat
Od: 23 Lis, 2008, 17:29

Ptaki: 2x papuzka falista:)

Quote Author
« Odpowiedz #1 : 26 Gru, 2011, 19:46 »

C++ jest bardziej uniwersalny, java bardziej pod aplikacje internetowe i proste gierki

Offline papuman
Ja tu tylko sprzątam...
4. ****
*
Mężczyzna 13 lat

Quote Author
« Odpowiedz #2 : 26 Gru, 2011, 19:51 »

Ściągnąłem sobie Eclipse'a do Javy, przerobiłem parę lekcji i powiem wam, że język jest w porządku. Jak dla mnie jest bardziej przejrzysty niż C++. Ale on z kolei kusi szybkością i wszechstronnością...

Piszcie, wasze opinie pomogą mi w ostatecznej decyzji  :)

Offline Xzaara
3. ***
*
Kobieta 26 lat
Od: 24 Cze, 2005, 11:39

Ptaki: falista x 4, rozella białolica x 2, kanarek x 2

Quote Author
« Odpowiedz #3 : 11 Sty, 2012, 23:51 »

Jeśli chodzi o C++ to kiedyś korzystałam z fajnego zestawu podręczników pana Waltera Savitch "W tonacji c++", mogę spokojnie polecić.

Tak naprawdę nie ma znaczenia którego się nauczysz, ważne żeby załapać o co chodzi w programowaniu poznać trochą algorytmów i przede wszystkim ćwiczyć, potem każdy następny język to tylko kwestia właściwego użycia wyszukiwarki. Równie dobrze możesz zacząć od języków skryptowych takich jak ruby i python.

Jak już załapiesz podstawy jakiegokolwiek języka to zamiast przerabiać lekcje z podręczników pobaw się w samodzielne rozwiązywanie zadań np. tu: http://pl.spoj.pl/problems/latwe/

Offline papuman
Ja tu tylko sprzątam...
4. ****
*
Mężczyzna 13 lat

Quote Author
« Odpowiedz #4 : 13 Sty, 2012, 16:11 »

Znajomy informatyk pożyczył mi książkę o Javie "Think with Java". Bardzo fajnie mi się ją  czyta i chyba w tym kierunku pójdę. Co do języków skryptowych, jeszcze się zastanowię.

Strony: [1] Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.2 | SMF © 2005, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 13.42 sekund z 21 zapytaniami.

REKLAMA:
Papużka falista, o papużce falistej, dla papużki falistejJCB części, CAT Caterpillar części, hydraulika siłowa.sprzątanie, grobów, opieka nad grobami, mycie okien, szyb, przeszkleńnoclegi, pokoje, hotel tarnowskie góry, sala bankietowa, konferencyjnaSkanowanie slajdów, negatywów, przegrywanie filmów VHS na DVD, montaż filmów reklamowychobróbka skrawaniem automaty tokarskie detale toczoneProducent linek, linka gazu, sprzęgła, hamulca, zmiany biegówlinka, linki samochodowe, dla motoryzacji maszyn budowlanych, rolniczychHurtownia zabawek Elf, zabawki hurt, sprzedaż hurtowa, dystrybucjamycie okien, malowanie dachów hal produkcyjnych czyszczenie, sprzątanieCzęści zamienne do maszyn budowlanych JCB, koparki JCB