Forum Papużki

Forum Dyskusyjne
miłośników wszystkich ptaków

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
17 Maj, 2012, 01:38

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
* Strona główna Album Pomoc Szukaj Kalendarz Links Zaloguj się Rejestracja
+  Forum Papużki
|-+  Zeberki; mewki; drobne ptaki egzotyczne
| |-+  Zeberki, mewki, inne egzotyczne prostodzioby
| | |-+  Choroby, problemy
| | | |-+  Samiec zeberka ma powiększone wole i nie ma siły latać
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek. « poprzedni następny »
Strony: 1 [2] 3  Wszystkie Do dołu Drukuj
Autor Wątek: Samiec zeberka ma powiększone wole i nie ma siły latać  (Przeczytany 543 razy)
Offline haaszek
Jr. Admin
20. !@!@!@!@!@!@!
*
Kobieta 53 lat
Od: 15 Lis, 2003, 15:55

Ptaki: Buka i Mandej - papużki faliste

Quote Author
« Odpowiedz #15 : 07 Gru, 2011, 23:23 »

Skoro nie masz bladego pojęcia, to przestań rozmnażać te ptaki. Zabierz jajka, zabierz gniazdo. To nie jest dobry przykład dla dziecka odpowiedzialnej opieki nad zwierzeciem. Opieka nie polega tylko na rozmnażaniu.

Poczytaj strony o zeberkach, napisz jakie wymiary ma ta "duża klatka".

Offline kinga51
1. *
*
Od: 03 Lip, 2011, 23:46

Quote Author
« Odpowiedz #16 : 08 Gru, 2011, 01:03 »

ja specjalnie ich nie rozmnazam one same wziely sie do roboty jak juz wczesniej pisalam chcialam posprzatac patrze a tu jajka wiec nie rozumiem po co mi piszesz ze nie mam pojecia o rozmnazaniu i ze rozmnazam!!!!! Mi nie chodzilo o rozmnozenie tylko o samca ktory dziwnie sie zachowywal i moze mial ktos jakis podobny przypadek i chcialam sie dowiedziec doradzic ale widze ze tu wszyscy sa tacy mądrzy ze dziekuje bardzo ciekawe jak ty miales pierwsze ptaszki to wiedziales o nich wszystko byles / bylas taka alfa i omega . Duzo czytalam ale akurat takiego przypadku nie bylo opisanego :(
Offline Kaśka
Jr. Admin
20. !@!@!@!@!@!@!
*
Kobieta 49 lat
Od: 04 Sty, 2004, 19:41

Ptaki: 3 z,11 aw, 2ao, 1k, 2falki, 3nimfy,

Quote Author
« Odpowiedz #17 : 08 Gru, 2011, 01:10 »

zanim kupiłam ptaki to kupiłam książki na ich temat. Nie narażam zwierząt na niepotrzebne cierpienie.
Samiec mógł mieć zapalenie wola. Często jest wywoływane nieodpowiednim jedzeniem np. chlebem.  Jako osoba dorosła dość beztrosko podchodzisz do ptaków. Obrażaj się do upojenia, ale zacznij wykazywać choć trochę empatii.

Zwierzęta nie lubią pośpiechu. [oj_nie]
Bóg dał ptakom skrzydła żeby mogły fruwać a nie siedzieć w ciasnych klatkach.
Offline kinga51
1. *
*

Quote Author
« Odpowiedz #18 : 08 Gru, 2011, 01:15 »

nieobrazam sie tylko dostalo dziecko ptaszki nie kupowalam ich  wiec czytalam i czytam o nich duzo ale nie mialam takiego przypadku a chleba nie jedza no w kazdym razie go juz nie ma samiczka wysiaduje jajeczka. :)
Offline haaszek
Jr. Admin
20. !@!@!@!@!@!@!
*
Kobieta 53 lat

Quote Author
« Odpowiedz #19 : 08 Gru, 2011, 01:32 »

I z czego tu się cieszyć?
Piszesz, że nie rozmnażasz - a budka się sama powiesiła?

Jeśli ptaki kupione są jednocześnie w tym samym sklepie, to są na 99% rodzeństwem.  Mało ci problemów z ptakami? To nie jest pierwsza śmierć, już pół roku temu odeszła samiczka. Coś złego dzieje się w stadku i nie czas teraz na rozmnażanie. Jeśli młode będą ze związku kazirodczego, to też mogą nie przeżyć. I to chcesz pokazać dziecku jako przykład?
No i nadal nie wiemy, jakie wymiary ma ta duża klatka. I w końcu ile zeberek masz?

Offline kinga51
1. *
*

Quote Author
« Odpowiedz #20 : 08 Gru, 2011, 10:38 »

Tak na samym poczatku tak napisalam ale budki nie maja złożyły jajka na dnie klatki pod pojemnczkiem który wisi do kąpieli . Nie były kupowane w tym samym czasie no wlasnie bo na poczatku była inna samiczka ktora zdechła ale ona była jakas od razu trefna mi sie tak wydawalo i mielismy ja chyba miesiac i zdechła i teraz ten samiec po tamtej samiczce wszystko było wyczyszczone odczekalismy i kupilismy samiczke i było wszystko ok nie wiem ile mial ten samiec ale wygladal na dorosłego bo obecna samiczke jak kupowalam  to była młoda miała 2 m-ce i jest ok z nia klatkie zmierze ci i napisze, w tym omencie jest tylko samiczka.
Offline zuzel
Jr. Admin
15.!@!
*
Kobieta 25 lat
Od: 10 Lis, 2003, 13:27

Ptaki: papużki faliste - ilość zmienna

Quote Author
« Odpowiedz #21 : 08 Gru, 2011, 12:35 »

to jak zaczęła składać jajka to trzeba było je wyrzucić i tyle. I po przeniesieniu jajek do budki samiczka dalej je wysiadywała?  [WOW]

www.faliste.papuzki.webd.pl - zapraszam do zwiedzania mojej hodowli :)
Offline Kaśka
Jr. Admin
20. !@!@!@!@!@!@!
*
Kobieta 49 lat

Quote Author
« Odpowiedz #22 : 08 Gru, 2011, 23:46 »

Zuzel u zaberek to możliwe.

Jeżeli teraz wylęgnie się np. 4 pisklaki to samiczkę czeka ciężka praca. Nie wiem czym się cieszyć, ja bym się martwiła.

Offline Dunya
لا إله إلاَّ الله و محمد رسول الله
Sponsor
9. *********
*
Kobieta 25 lat
Od: 30 Sty, 2010, 18:41

Ptaki: zeberki - ok. 20 szt.

Quote Author
« Odpowiedz #23 : 13 Gru, 2011, 19:46 »

Ech... kinga51 wszyscy Ci tłumaczą, a Ty swoje. Ujmę to tak:

1. Ptakom, których się nie rozmnaża NIE WIESZA SIĘ BUDKI!!! BUDKA = JAJKA i LĘGI - to jest szczyt nieodpowiedzialności!
2. Jak długo ta samica jest u Ciebie? Powinna mieć co najmniej 9 miesięcy by móc spokojnie odchować młode.
3. O ptakach trzeba czytać - jak najwięcej. Jeśli się o nich mało wie - nie wolno dopuszczać do lęgów! Dla ludzi to może hobby, rozrywka takie obserwowanie, ale dla ptaków to stres, zmartwienia i naprawdę ciężka harówka.
4. Nie ma się z czego cieszyć, że samiczka wysiaduje. Wychowanie piskląt to ogromny wysiłek, któremu samiczka może nie podołać. Czy jesteś gotowa pomóc jej gdyby sobie nie radziła? Czy umiałabyś dokarmiać pisklęta?

Offline Visualna
4. ****
*
Kobieta 20 lat
Od: 30 Sty, 2011, 19:23

Ptaki: Papużki faliste: Poluś [*], Midori, Mizu, Lusia

Quote Author
« Odpowiedz #24 : 13 Gru, 2011, 21:11 »

Kingo, ludzie którzy się znają muszą wiedzieć wszystkie szczegóły żeby ocenić co było nie tak. To jak wizyta u lekarza. Wiele rzeczy się dopytują - a Ty nadal nie chcesz im o tym opowiedzieć nawet jak się nie znasz to nie próbujesz własnymi słowami opisać. Szukasz pomocy - ale jak mają Ci pomóc jak nie pomagasz im zrozumieć sytuacji. Jak to mówi Haus (z wszechznanego serialu) "ludzie kłamią". Dlatego jak mówisz duża klatka to trzeba powiedzieć dokładnie wymiary. Jak mówisz ze czytałaś i mają urozmaiconą dietę - powiedz dokładnie co jedzą i co jadły przez ostatnie dni bo może właśnie coś z tego mu zaszkodziło. Mówi się to po to, żeby nie popełnić tego samego błędu.

"Fly with me in the perfect world, go with me just like a bird."
Offline Papużkowa Panna
1. *
*
Kobieta 12 lat
Od: 05 Mar, 2011, 20:58

Ptaki: Papużki faliste: Pusiek i Papisia Zeberki: Zozolka

Quote Author
« Odpowiedz #25 : 09 Lut, 2012, 19:09 »

Przepraszam, że odświeżam, ale nie chciałam zakładać nowego tematu.  Dzisiaj zauważyłam, że moja zeberka ma te same objawy. Nie potrafi się unieść na żerdki i biega tylko po dnie klatki, dzisiaj zauważyłam tez, że ma łapki całe w kupkach. Próbowałam jej je wymyć zamoczyłam nóżki w letniej wodzie, ale zeberka sie wyrywała i nie dałam rady jej tych nóżek umyć.  Normalnie je , pije tylko ma taką bułę na szyi, myślę że to pełne wole. Ma napuszone pióra, opuszczone skrzydła. Siedzi w kącie. W najbliższym czasie oczywiście zabiorę ja do weterynarza, ale jak jej mogę pomóc teraz? Samica ma rok, aktualnie jest sama, bo miała już 3 towarzyszów, ale po kilku miesiącach umierali. Nie mam jak dokupić jej towarzystwa, bo w sklepie zoologicznym nie kupię, a auto zepsute.  Odzywa się co jakiś czas. Jeszcze zapomniałam jest beżowa. Czy powodem mogło być to, że wczoraj jadła kaszę gotowaną?
Offline Kaśka
Jr. Admin
20. !@!@!@!@!@!@!
*
Kobieta 49 lat

Quote Author
« Odpowiedz #26 : 09 Lut, 2012, 22:22 »

Podaj wapno w syropie do dzioba, ogrzewaj i zwiększ wilgoć.
Jeżeli te kupy są z dna klatki to stawiam na zaparcie.

Offline paulinqa123
1. *
*
Kobieta 19 lat
Od: 09 Lut, 2012, 21:20

Ptaki: 2 Rozelle białolice i 2 papużki faliste

Quote Author
« Odpowiedz #27 : 10 Lut, 2012, 00:15 »

ja ich nie rozmnazam one same wziely sie za robote zajrzałam do klatki i byly jajeczka poprostu bylam zdziwiona co do jedzenia to czytalam o tym na samym poczatku jak dostalismy ptaszki co mogą i powinny jesc wiec jedzenie maja urozmaicone wypuszczane sa klatke  i maja duza klatkę wiec z tej strony jest wszystko ok  nie stresuje nikt ich. Trudno zdechł mialam go od maja tego roku i nigdy sie nic nie dzialo byl zywy energiczny wiec nie wiem co sie stalo i sie szybko biedak zawinol. Czy teraz jak dokupie samca to zaakceptuje jajka?

ja na Twoim miejscu odczekałabym kilka tygodni, i obserwowała w tym czasie zachowanie samiczki, potem bym dokupiła samczyka dla towarzystwa, i rowniez odnioslam takie wrazenie, jak ktorys z moich poprzedników, że bardziej zależało Ci na jajeczkach niż na ich rodzicach, szkoda że nie poszłaś do weterynarza, ale może następnym razem tak uczynisz
Offline Papużkowa Panna
1. *
*
Kobieta 12 lat
Od: 05 Mar, 2011, 20:58

Ptaki: Papużki faliste: Pusiek i Papisia Zeberki: Zozolka

Quote Author
« Odpowiedz #28 : 10 Lut, 2012, 11:03 »

Czy te wapno można kupić w aptece i ile tak około kosztuje?
Offline haaszek
Jr. Admin
20. !@!@!@!@!@!@!
*
Kobieta 53 lat

Quote Author
« Odpowiedz #29 : 10 Lut, 2012, 12:10 »

Tak, można kupić, najlepiej bezsmakowe, kosztuje kilka złotych.

Strony: 1 [2] 3  Wszystkie Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.2 | SMF © 2005, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.102 sekund z 24 zapytaniami.

REKLAMA:
Papużka falista, o papużce falistej, dla papużki falistejJCB części, CAT Caterpillar części, hydraulika siłowa.sprzątanie, grobów, opieka nad grobami, mycie okien, szyb, przeszkleńnoclegi, pokoje, hotel tarnowskie góry, sala bankietowa, konferencyjnaSkanowanie slajdów, negatywów, przegrywanie filmów VHS na DVD, montaż filmów reklamowychobróbka skrawaniem automaty tokarskie detale toczoneProducent linek, linka gazu, sprzęgła, hamulca, zmiany biegówlinka, linki samochodowe, dla motoryzacji maszyn budowlanych, rolniczychHurtownia zabawek Elf, zabawki hurt, sprzedaż hurtowa, dystrybucjamycie okien, malowanie dachów hal produkcyjnych czyszczenie, sprzątanieCzęści zamienne do maszyn budowlanych JCB, koparki JCB