Witam wszystkich forumowiczów.
W minioną niedzielę wieczorem moją papużkę falistą spotkało nieszczęście. Została przez mamę niechcący przyduszona drzwiami. Papuga chciała polecieć do drugiego pokoju. Mama jej nie widziała i zamykając drzwi przycisnęła ją za szyję. Trwało to tylko krótką chwilę, ale papuga była w szoku. Miała problem z utrzymaniem równowagi i nie mogła otworzyć prawego oka. Chciała szybko wrócić do klatki, ale w locie uderzyła w szafkę i sufit. Od tego uderzenia zaczęła lecieć jej krew z okolic prawego otworu usznego. Złapałem ją i włożyłem do kartonu, żeby doszła do siebie i o nic się już nie skaleczyła. Krew po około godzinie przestała lecieć. Na noc przeniosłem ją do klatki.
Następnego dnia byłem u weterynarza. Papuga dostała zastrzyk (chyba przeciw opuchliźnie głowy). Do tego podaję jej do dzioba po kropelce witaminy i jakiś antybiotyk.
Przez około 40 godzin papuga nic nie jadła, prawie się nie ruszała i często spała. Widać, że schudła. Dopiero we wtorek po południu zaczęła jeść, a wczoraj widziałem, że trochę też piła.
Na dzisiaj papuga je wyłącznie proso z kłosów (innego ziarna nie rusza, żadnej marchewki, jabłka itp. też nie). W klatce zachowuję się normalnie, czyści sobie pióra, przeciąga się. Bardzo chciała wyjść z klatki, ponieważ zawsze była wypuszczana. Lata wolniej niż zwykle, siada dość pewnie tam gdzie chce i nie traci równowagi. Sama przylatuje na ramię lub rękę. Sama wraca do klatki na jedzenie.
Zachowuje się w zasadzie normalnie, poza tym, że od niedzieli w ogóle nie wydaje głosu i niczym się nie bawi. Trochę skrzeczy kiedy ją łapie, żeby podać antybiotyk i witaminy. Prawe oko może otworzyć całkowicie, ale zazwyczaj ma je tak do połowy przymknięte. Papuga nadal śpi dość dużo - siedzi wtedy normalnie z głową do tyłu (tylko, że nie na jednej, ale na dwóch łapkach).
I teraz pytania:
1. Czy wystarczy jak antybiotyk i witaminy wkroplę do wody i ona sama będzie to piła z poidełka, czy lepiej ją łapać i podawać lek do dzioba?
2. Jak długo jeszcze mam podawać leki? Weterynarz mówił, że cztery dni, ale papuga nie doszła całkiem do siebie, więc nie wiem czy nie powinienem dłużej ich dawać.
3. Czy ona będzie w pełni otwierać oko?
4. Kiedy zacznie jeść coś innego niż tylko proso senegalskie?
5. Kiedy zacznie śpiewać?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.